Moeten Franse werknemers voor Macron kiezen?

8460836-3x2-700x467

Nu Mélenchon niet door is naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, heeft de Franse arbeidersklasse de keuze uit Macron en Le Pen. De ‘socialisten’ van de Parti Socialiste hebben zich nu achter Macron geschaard. Maar behartigt hij de belangen van de arbeiders?

Nee. En wel hierom.

Macron is een liberaal en een globalist. Hij werkte als bankier voor de firma Rothschild. Hij is voorstander van de vrije markt. Een echte kapitalist dus. Je kunt er gif op innemen dat hij eerder de belangen van de werkgevers behartigt, dan die van de werknemers. De ‘vrije’ markt die Macron voorstaat laat het toe dat een bedrijf als Whirlpool hun fabriek in Frankrijk sluit en verplaatst naar Polen, waar het arbeidsloon aanzienlijk lager is. Hierdoor komen honderden werknemers zonder werk te zitten. De kapitalist maakt dit niks uit, zolang de winst of ‘de economie’ maar groeit.

Als globalist is Macron ook voorstander van de Europese Unie. Zoals we hebben gezien tijdens de Griekse crisis, is de EU een liberale, kapitalistische politieke instantie die niks geeft om het gewone volk. Terwijl de Griekse bevolking werd gedwongen om uit prullenbakken te eten, kregen de durfkapitalisten en bankiers miljarden euro’s aan subsidie uit Brussel. Macron wil dat deze neo-liberale EU ‘sterker’ wordt. Ook is hij voor verdere Europese integratie en ondermijnt hij hiermee de Franse soevereiniteit, en dus die van de Franse arbeiders.

Macron is ook voorstander van open grenzen. Hij prees kanselier Merkel met haar aanpak van de migrantencrisis. Hij zou het geen probleem vinden als Frankrijk nóg meer migranten zou opnemen. De influx van de grote stroom migranten zou volgens Macron een positieve invloed hebben op de economie. De enige groep mensen die gedijen bij de influx van migranten zijn de werkgevers. Hoe meer werkzoekenden, hoe meer de kapitalisten de salarissen kunnen drukken. Een kwestie van vraag en aanbod. Als gevolg van de immigratie zal de Franse werknemer moeilijker aan werk kunnen komen. Ook zal de toename van migranten zijn weerslag hebben op sociale voorzieningen als gezondheidszorg en huisvesting. Naast economische zijn er ook culturele gevolgen. Migranten uit met name Noord-Afrika en het Midden-Oosten een cultuur met zich mee die haaks staat op het Franse liberté en egalité. Macron heeft gezegd dat de Fransen hier maar tolerant voor moeten zijn.

Nee, de Franse werknemer ziet zich absoluut niet vertegenwoordigd door Emmanuel Macron.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s