Overname AkzoNobel door PPG is een slechte zaak

akzonobel

Het Amerikaanse PPG wil de Nederlandse verffabrikant Akzo overnemen. Zal een eventuele overname positief uitpakken voor de werknemers van Akzo?

Buiten het feit dat er weer een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen komt in het kader van ‘globalisme’, kleven er nog meer nadelen aan een overname door PPG. De omstandigheden van de werknemers van Akzo zullen er in ieder geval niet op vooruitgaan. Zoals altijd gaan overnames gepaard met ontslagen. De huidige werknemers van Akzo vrezen dan ook voor hun baan. Maar dat is niet de enige zorg. De Amerikanen zullen ook hun bedrijfscultuur met zich meebrengen. Door hun eeuwige winstbejag zal PPG de werknemers ertoe bewegen om maximaal te produceren tegen zo laag mogelijk kosten.

Om dit te bereiken gaat PPG heel ver, zo blijkt uit ervaring van werknemers van het Groningse Electric Glassfiber. Zij waren tot vorige herfst in handen van PPG. De uitbuiting kan leiden tot een halvering van het aantal vrije dagen. Medewerkers hebben totaal geen zeggenschap. Ze moeten het maar accepteren, anders kunnen ze vertrekken. PPG stuurt zelfs dreigbrieven naar de huisadressen van de werknemers om hen te intimideren. De hoge werkdruk zorgt voor fysieke en mentale klachten, met als resultaat een hoog ziekteverzuim.

Hoewel er nu meer weerstand is dan gebruikelijk, zien de meeste aandeelhouders van Akzo een overname door PPG wel zitten. Logisch, hoe hoger de winst, hoe meer geld er in hun zakken verdwijnt. Uiteraard ten koste van de werkomstandigheden van de werknemers.

Het is duidelijk dat een overname van Akzo door PPG niet positief zal uitpakken voor de werknemers. Het is nu, meer dan ooit, belangrijk om de Nederlandse werknemers te beschermen tegen uitbuitend grootkapitaal als PPG. Een actieve rol van de vakbonden is hierin van belang, desnoods met het uitroepen van een staking bij Akzo.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s