1 mei moet een vrije dag worden

russia-may-day-poster1

Vandaag was het 1 mei, Dag van de arbeid. Nederland is samen met Denemarken het enige land in Europa waar 1 mei geen vrije dag is. Het wordt tijd dat dat verandert.

Op 1 mei vieren we alles wat de arbeidersbeweging voor elkaar heeft gekregen, waarvan de achturige werkdag een mijlpaal is. Voor veel socialisten echter is de Dag van de arbeid een viering van de beweging an sich.

Het grootkapitaal is tegen een nationale vrije dag op 1 mei, vanwege de bekende reden. Zo’n vrije dag zou veel geld kosten en dus slecht zijn voor de economie. Geld. Dat is waar het de kapitalisten om te doen is. Maar is het welzijn van de werkende mensen niet belangrijk dan? Mogen de werkenden dan niet een extra rustdag? Een hele dag die vrij ingevuld kan worden.

Overigens, een vrije dag zou ook goed kunnen zijn voor de economie. Mensen gaan erop uit. Naar het centrum of naar een pretpark. Niet ondenkbaar dat men dan ook wat gaat besteden. Maar over economie zou de discussie niet moeten gaan. Het moet gaan over het welzijn van de arbeiders, de werkende klasse. Zij die onze welvaart mogelijk hebben gemaakt en nog steeds maken. Dát moet voorop staan.

Om dat te vieren moet 1 mei, Dag van de arbeid, een vrije dag worden!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s